Ondertussen een mooie traditie: jaarlijks maak ik een verjaardagstaart voor mijn zoon Timo. Dat is dit jaar niet anders, al ben ik niet superambitieus geweest. Mijn mama nam namelijk de taart voor zijn verjaardagsfeestje voor haar rekening. Wij waren nog maar net terug van onze vakantie in Spanje, en zij zag het wel zitten om de taart te maken. Timo werd acht dit jaar, en dus maakte ze twee tulband-biscuits en zette die aan mekaar, zodat je het getal 8 hebt, ingenieus toch? Die werden dan versierd met slagroom en vers fruit, mijn mama haar specialiteit! Voor mijn achtste verjaardag deed ze dat ook ooit, en ik ben dat nooit vergeten (core memory 🥰).
Het verjaardagsfeestje voor de familie viel op een andere dag dan zijn eigenlijk verjaardag, dus op de dag zelf wilde ik ook nog wel iets bakken. Dat werd deze peer-franchipanetaart (of ‘Tarte Bourdaloue’, merci aan Myriam van Hap & Tap om mij de juiste benaming door te spelen!). Hij lust graag peer, maar het was een beetje een gok of hij de franchipane lekker zou vinden. Maar kijk, ze worden ook al wat ouder, en blijkbaar gaat het toch terug wat vlotter om hem ‘nieuwe dingen’ te laten proeven. Succes dus, hoera!
Peer-franchipanetaart
Ik maakte het deeg voor de taartbodem zelf, maar je kan ook kant-en-klaar kruimeldeeg uit de winkel gebruiken. Het recept voor dat deeg is een winner bij mij: het deeg is heel gemakkelijk te bewerken, breekt het wat, dan kan je altijd wat ‘boetseren’ in de taartvorm, je kan het gemakkelijk terug aan mekaar kleven. De hoeveelheden voor het taartdeeg zijn trouwens heel ruim (je kan er eigenlijk 2 taartvormen mee vullen), maar om het te halveren, zou je een ‘half ei’ moeten gebruiken. Dat kan natuurlijk, als je het ei eerst klutst in een kommetje en maar de helft gebruikt, maar ik vind het wel handig om een grotere hoeveelheid deeg te maken: je kan het gemakkelijk invriezen voor een volgende keer, of gebruiken om koekjes van te bakken.
De franchipane is niet moeilijk om te maken, maar zorg wel dat je boter goed op kamertemperatuur is. Ik had trouwens niet genoeg amandelpoeder in huis, en mixte dan maar wat blanke amandelen tot poeder, dat lukte perfect (ik gebruikte van die Spaanse amandelen ‘Marcona’, die geven nog een iets uitgesprokenere smaak aan je taart, lekker!).
De peertjes pocheer je eerst, zorg dat je nog vrij ‘stevige’ peren gebruikt. Snij ze nog even dwars in (niet helemaal door!) voor het leuke ‘streepjeseffect’, geen must maar het oog wil ook wat. Het ‘pocheervocht’ kan je trouwens nog gebruiken om je taart na het bakken in te smeren, of als siroopje voor een lekker drankje.
Voilà, laten we dan nu die taart bakken he!
Peer-franchipanetaart
Materiaal
Ingrediënten
Taartdeeg
- 150 gr boter (in blokjes)
- 60 gr rietsuiker
- 1 kl vanille-essence (optioneel)
- 1 snuifje zout
- 1 klein ei
- 30 gr amandelpoeder
- 25 gr bloemsuiker
- 250 gr bloem
Voor de franchipane
- 60 gr amandelpoeder
- 80 gr suiker
- 110 gr boter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 2 el bloem
Voor de gepocheerde peren
- 2,5 peren
- 1 liter water
- 200 gr suiker
Instructies
Taartdeeg
- Doe de bloem, boter, rietsuiker, amandelpoeder, een snuifje zout, het merg van de vanille en de bloemsuiker inde keukenrobot, en meng. Voeg het ei toe. Doe het deeg in plastiekfolie en laat minstens 30 min. opstijven in de koelkast.
- Beboter en bebloem een ronde bakvorm.
Gepocheerde peer
- Schil de peren en halveer, snij het klokhuis voorzichtig weg.
- Breng het water met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Zorg dat de siroop lichtjes borrelt tegen het kookpunt aan. Voeg de peerhelften toe en laat 20-25 min. pocheren tot ze zacht zijn.
- Laat even uitlekken op keukenpapier. Snij dwars sneetjes in (zie foto), maar snij niet helemaal door.
Franchipane
- Klop boter, suiker en amandelmeel op in een keukenrobot (met K-opzetstuk) tot een luchtige massa. Meng er 1 voor 1 de eieren door. Voeg tenslotte nog de bloem door en meng tot een egaal deeg.
Taart
- Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).
- Rol het taartdeeg op 2-3 mm dun uit en schik in de taartvorm. Snijd overtollige randjes af. Prik er gaatjes in met een vork.
- Schep de franchipane bovenop het taartdeeg. Schik de peertjes erin.
- Zet 40-45 min. in de voorverwarmde oven.
- Controleer of het deeg gaar is met een satéprikker. Laat afkoelen op een rooster en serveer. Smakelijk!