Zalig kerstcadeautje dat ik van mijn ouders kreeg dit jaar: een mini-wafelijzer. Ik heb wel een groot wafelijzer, maar dat wordt enkel sporadisch bovengehaald, zeker niet bij het ontbijt ofzo. Met dit kleine wafelijzertje kan je heel snel enkele wafeltjes bakken. Er circuleren op de socials best ook wel wat toffe filmpjes van originele wafelrecepten: zoals crispy-rijstwafels (met sushirijst gemaakt), of een wentelteefjeswafel… Dat wil je toch proberen? Dit kleine wafelijzertje past gemakkelijk in de keukenkast, en haal je dus heel snel boven! Of dat is toch één van mijn voornemens van dit jaar. Dit wordt het jaar van de wafel, ik voel het!
Courgette-kaaswafels
Één van de eerste experimenten, waren deze courgette-kaaswafels. Ik kapte voor de eerste keer maar wat ingrediënten/koelkastrestjes die ik had bij mekaar, en de wafeltjes waren al superlekker! Bij een tweede baksessie heb ik de ingrediënten en hoeveelheden netjes opgeschreven. Ideaal als ontbijt, brunch of lunch. Ik bakte de eerste dag maar de helft van het deeg op en bewaarde de rest in de koelkast, de volgende ochtend kon ik gelijk opnieuw wafels bakken met de rest van het deeg, olé! Dus voilà, hierbij het recept! Benieuwd of jullie ook meedoen aan ‘Het jaar van de wafel’.
Courgette-kaaswafels met gerookte zalm en zure room
Materiaal
- mini-wafelijzer (een groot wafelijzer gebruiken kan natuurlijk ook)
Ingrediënten
- 1/2 courgette (175 gram)
- 50 gr geraspte kaas
- 1/2 citroen (biologisch)
- 2 eieren
- 75 gr bloem
- 2 el plantaardige olie (+ extra om je wafelijzer in te vetten)
- zwarte peper en zout
Afwerking
- 100 gr gerookte zalm
- 75 ml zure room
- 1 avocado
- 3 takjes dille
- enkele blaadjes rucola
Instructies
- Rasp de courgette met een grove rasp en doe in een kom. Rasp de zeste van de citroen. Doe samen in een kom en voeg de eieren, kaas, bloem en olie toe. Meng goed en kruid zeer royaal met peper en zout.
- Verhit je wafelijzer, bestrijk met wat olie (ik gebruik zo'n olie-spuitbus, handig!). Schep een hoopje van het beslag in het wafelijzer. Bak ongeveer 3 minuten per wafel, tot het deeg mooi goudgeel kleurt.
- Snij ondertussen de avocado in plakjes, besprenkel met wat citroensap. Pluk de dille van de takjes.
- Serveer de wafels met een schepje zure room, plakjes avocado, een plakje gerookte zalm en dille. Smakelijk!